Încet dar sigur – așa cred eu că ar trebui să pășească un fotograf în lumea fotografiei de nou-născut.

La prima vedere poate părea simplu și ușor, dar cu siguranță această nișă nu este prietenă cu termenul “ușor”.  Nu trebuie să uităm că fotografia de newborn este mai întâi despre nou-născut, și abia după, despre fotografie. Aceste ființe mici și fragile, abia venite pe lume, trebuie tratate cu multă grijă, responsabilitate și răbdare. Și nu doar atât. Ca fotograf, este primordial să cunoști mai întâi nevoile unui nou-născut, aspecte legate de respirație, termo-reglarea corpului, circulația sangvină, displazie de șold, reflexul Moro, etc.  Aceste cunoștințe au un rol foarte important, siguranța bebelușului în timpul ședinței fiind  prioritară. „Safety first” – Sfânta regulă a fotografului de newborn. Abia apoi înveți despre poziționare, lumină și alegerea corecta a recuzitei.

O mămică în devenire va fi foarte minuțioasă în ceea ce înseamnă pregătirile pentru sosirea pe lume a bebelușului. Va petrece foarte mult timp informându-se despre toate aspectele îngrijirii sale, de la tipul ideal de suzetă și umidificatorul de aer, cu ultrasunete sau evaporare, până la scoica/scaunul auto cu centuri sau isofix. Prin urmare, este de la sine înțeles că părinții vor fi la fel de minuțioși în ceea privește fotograful. Vor avea grijă ca persoana căreia îi vor încredința bebelușul, să fie bine pregătită, responsabilă, cu o atitudine profesională.

De aceea, este foarte important să investești în educație pe această nișă, să acumulezi cunoștiințe nu doar pe partea de fotografie de nou-născut, dar și pe partea de pediatrie/neonantologie. Este foarte important să știi cum să tratezi un bebeluș care regurcitează, vomită în jet, are colici, îi cade bontul ombilical, și enumerarea poate continua.

Se poate întâmpla ca părinții, văzându-se abia recent în această postură, să se simtă debusolați în anumite momente, cum ar fi la apariția primilor colici sau primul puseu de creștere. Suportul tău, sfaturile utile și tehnici de liniștire pe care le-ai putea împărtăși cu ei ar fi mai mult decât bine-venite. Dar pentru asta ai nevoie de o pregătire bună.

 

La momentul în care am pornit pe această nișă de nou-născuți aveam deja experiență de 10 ani ca fotograf, așa că am lăsat deoparte aspectele tehnice și m-am concentrat pe nou-născut. Primul meu model a fost fiul meu, care a venit la pachet cu toată pregătirea teoretică și practică în calitate de mămică. Am încercat să “sap” cât mai mult în materie de bebeluși și nou-născuți, căutând diverse explicații și trucuri de liniștire prin intermediul pediatrului care ne consulta, până am înțeles că nu este o pasiune trecătoare ci mi-am găsit “menirea”. Așa că am hotărât, în acel moment, că am nevoie de inițiere și pregătire mai bună, cea mai bună cu putință, pentru că am mania perfecționismului 🙂 .

Din fericire, în ultimii ani această pregătire este ușor accesibilă. Sunt mulți fotografi, profesioniști, atât pe plan autohton cât și internațional, care oferă mentoring de calitate, în diferite forme, cum ar fi ședințe private 1:1,3:1, workshopuri , precum și cursuri online sau variante tipărite.

Până la momentul actual, pregătirea mea s-a desfășurat în felul următor:
Mentoring 1:1 cu Daniela Ursache
Curs Online cu Kelly Brown
Curs Online cu Charlotte Gamage
Curs Online cu Sandra Hill
Varianta tipărită de curs marca StandInBaby
Varianta tipărită de curs LePhotograph Bilbao
Workshop organizat în Anglia cu Sandra Hill (despre care am povestit mai detaliat aici: https://www.kukastudio.ro/the-newborn-and-portrait-show-2019-si-cursul-cu-sandra-hill/)

Și nu intenționez să mă opresc aici, pentru că întotdeauna este loc de MAI BINE. Evoluția este foarte importantă pentru mine ! Vreau ca micuții mei clienți și părinții lor să trăiască experiențe de neuitat alături de mine!

 

 

Iar pentru proaspeții părinți, care sunt în căutare de fotograf pentru puiuțul lor, am un singur sfat: alegeți un om cald și pasionat de ceea ce face. Un om cald va avea grijă să creeze o atmosferă armonioasă, unde să vă simțiți ca acasă, în deplină siguranță și comfort. Un fotograf pasionat va investi mult în cunoștiințele și aptitudinile sale. Un fotograf profesionist, dedicat pe această nișă, va stăpâni posturile și poziționarea bebelușului în așa fel, încât întreaga experiență să fie una relaxantă și memorabilă.

Un fotograf bun îl “citești” în imaginile sale.